Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΧΡΟΝΟ



Η ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 ως μία μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του μπαλέτου. Από το 1980 και μετά ο σύγχρονος χορός δέχτηκε επιρροές από την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και εξελίχθηκε σε θεατρικό στιλ που επηρέασε και άλλα είδη χορού, όπως το μπαλέτο και τους ballroom χορούς.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ

Χορός είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσοτέρων ατόμων συνοδευόμενη από μουσική ή τραγούδι. Για τους αρχαίους Έλληνες, ο χορός ήταν ένα δώρο από τους θεούς, για να ξεχνούν τα προβλήματα τους. Πληροφορίες για τους χορούς στην Αρχαία Ελλάδα, έχουμε από τον Όμηρο και πολλούς άλλους. Κάθε χορός έχει ξεχωριστές κινήσεις. Άλλοι χοροί είναι για θρησκευτικές περιστάσεις, άλλοι για τον πόλεμο, για τον γάμο, κτλ. Οι ελληνικοί χοροί, ανάλογα με το μέρος που τους χορεύουμε, χωρίζονται σε δύο ομάδες: χοροί της ηπειρωτικής Ελλάδας και χοροί των νησιών. Το όνομα του κάθε χορού προέρχεται από την περιοχή που οι άνθρωποι τον χορεύουν, τα λόγια του τραγουδιού που τον συνοδεύει, τον τρόπο που οι χορευτές στέκονται ή κρατάνε χέρια ή μαντήλια. Κάποιοι χοροί έχουν πηδήματα και άλλοι είναι αργοί. Αλλά οι περισσότεροι χορεύονται σε κύκλο. Υπάρχει μια τεράστια λίστα χορών και θα χρειαζόταν ένας αιώνας για να τους περιγράψουμε όλους: Τσάμικος και Καλαματιανός από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, Συρτός, Κοφτός και Φισούνι από την Ήπειρο, Λεβέντικος και Ράϊκος από την Μακεδονία, Μπαϊντούσκα και Ζωναράδικος από την Θράκη, Πεντοζάλη, Σούστα και Μαλεβιζιώτης από την Κρήτη, Μπάλος και Ίσσος από τα νησιά, Χασάπικος και Καρσιλαμάς από την Μικρά Ασία. 

HIP-HOP

Το Hip-hop ξεκίνησε στους δρόμους από έφηβους αφροαμερικάνους και λατινοαμερικάνους ως ένας τρόπος εκτόνωσης.Ομάδες παιδιών άρχισαν να συγκεντρώνονται και να διαγωνίζονται μεταξύ τους χορεύοντας, ενώ όσοι από αυτούς δεν χόρευαν, τραγουδούσαν αυτοσχέδιους στίχους και έφτιαχναν μουσική με το σώμα τους, τη λεγόμενη Rap μουσική.Το Hip-hop διαδόθηκε σε όλη την Αμερική, αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους, μέσω ταινιών που παρουσίαζαν χορευτές Hip-hop να εκτελούν πολύπλοκες και δυναμικές φιγούρες που ξετρέλαναν το νεανικό κοινό.


ΜΠΑΛΕΤΟ

Το μπαλέτο (αλλά και κλασικός χορός) είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Στην πρώιμη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέροθεν της σκηνής. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού.




ΛΑΤΙΝ


Με τον όρο «Χοροί Latin» αναφερόμαστε σε μια πλειάδα χορών της Λατινικής Αμερικής ή χορών που το στυλ τους μοιάζει με αυτό των χορών της Λατινικής Αμερικής.Οι Latin χοροί χορεύονται συνήθως σε ζευγάρια, είναι σε πιο γρήγορο ρυθμό από τους Ευρωπαϊκούς χορούς, είναι περισσότερο αισθησιακοί, δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη σωστή ρυθμική έκφραση και τέλος συνδυάζουν ρυθμό, ελευθερία έκφρασης και πάθος.Τυπικοί χοροί λάτιν είναι οι Τσα τσα τσα, Ρούμπα, Σάμπα, Σάλσα, Μάμπο, Μερέγκε, Μπατσάτα,Τανγκο.